Mistä apua

Kaipaatko apua, neuvoja tai luotettavaa aikuista, jolle puhua? 

© Ida ÅstrandHuolien kanssa ei tarvitse jäädä yksin! Espoossa ja pääkaupunkiseudulla toimii paljon auttavia tahoja, joiden puoleen voit kääntyä olipa huolenaiheesi suuri tai pieni.

Äkillisissä hätätilanteissa soita yleiseen hätänumeroon 112, josta tarvittaessa avuksi lähetetään poliisi, ambulanssi tai palokunta. Espoon sosiaali- ja kriisipalvelunumero 09 816 42439 tarjoaa ilmaista keskustelutukea ympäri vuorokauden. 

Alla olevista linkeistä löydät apua ja tukea nuorille kaikissa eri elämäntilanteissa. Joissakin tilanteissa tai asioissa et ehkä halua tai osaa puhua omien vanhempien tai muiden tuttujen aikuisten kanssa. Silloin on tärkeää, että apua löytyy muualta. 


Henkilökohtaista neuvontaa ja tukea espoolaisille nuorille  

Espoon nuorisopoliklinikka Nupoli 13–22-vuotiaille. Onko stressiä tai huolia kotona, koulussa tai vapaa-ajalla? Ovatko päihteet tai pelaaminen ongelma? Onko paha olo? Masentaa tai ahdistaa? Eikö mikään kiinnosta? Nupolista saat arviota, ohjausta ja apua elämän pulmatilanteisiin.

Etsivä nuorisotyö 15-28-vuotiaille. Jos olet koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai tarvitset tukea saavuttaaksesi tarvitsemasi palvelut, etsivä nuorisotyö tarjoaa varhaista tukea.

Ohjaamo Espoo  alle 30-vuotiaille nuorille. Ohjaamosta saat henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta sekä omaan tilanteeseensa sopivaa tukea.

Vamos Espoo  16-29-vuotiaille. Suunnitelmallista, pienin askelin etenevää ohjausta ja valmennusta sekä yksilö- ja ryhmätoimintaa, joka auttaa sinua kiinnittymään koulutukseen, työhön tai muuhun mielekkääseen toimintaan. 

Nuorten turvatalo alle 19-vuotiaille akuutissa hädässä, jos et jostain syystä voi tai uskalla mennä kotiin.    

Espoon nuorisoasema. 13–22-vuotiailla ja heidän perheillään on mahdollista saada maksutonta ja pidempiaikaista terapeuttista keskustelutukea Leppävaarassa.    

Espoon Tyttöjen Talo  10–28-vuotiaille tytöille ja naisille. Tyttöjen Talossa voit viettää aikaa, osallistua erilaisiin ryhmiin ja harrastuksiin ja keskustella luottamuksellisesti aikuisen kanssa. 

Poikien Talo  Helsingin Vallilassa 10–28-vuotiaille pojille ja miehille. POikien Talossa voit viettää aikaa yhdessä muiden poikien sekä turvallisten ja luotettavien aikuisten kanssa. Keskustella halutessasi sinua mietityttävistä asioista yhdessä toisten poikien ja luotettavien aikuisten kanssa. Kokeilla uusia asioita ja opetella uusia taitoja.

Nuorten kriisipiste  Helsingissä palvelee kaikkia 12–29-vuotiaita ja heidän perheitään asuinpaikasta riippumatta. Ammattiauttajien kanssa voit puhua mistä tahansa sinulle tärkeästä aiheesta. Ei ole olemassa liian pientä kriisiä ottaaksesi yhteyttä. Voit mennä yksin, perheesi, seurustelukumppanisi tai kavereidesi kanssa. Voit kertoa nimesi tai jättää kertomatta.

Muut palvelut Espoossa

Espoon terveyspalvelut. Tietoa terveydenhoitoa vaativiin tilanteisiin ja lähialueesi toimipaikkojen yhteystiedot.

Espoon sosiaalipalvelut. Sivustolta löydät asuinpaikkaasi lähimmän toimipisteen yhteystiedot kun tarvitset apua lastensuojelusta, aikuissosiaalityöstä tai talous- ja velkaneuvonnasta.

Espoon maahanmuuttajien toimintakeskukset ja neuvontapisteet ovat erityisesti maahanmuuttajille suunnattuja palveluita, kuten neuvontaa ja ryhmätoimintaa sekä suomen kielen koulutusta.

KELA - Kansaneläkelaitos. Tietoa, lomakkeita, julkaisuja sekä taloudellista tukea ja neuvontaa esimerkiksi perhe-, opiskelija- tai armeijaetuuksiin liittyen.  Lomakkeiden ja hakemusten täyttö onnistuu sivujen kautta verkkopankkitunnuksilla.  Tarvittaessa voit asioida missä tahansa Kelan toimipisteessä.

Neuvontaa netissä

Pulmakulma. Kysymys & vastaus -palsta 12–25 –vuotiaille pääkaupunkiseudulla ja sen lähikunnissa asuville. Voit jättää sinne oman kysymyksen mistä tahansa aiheesta ja saada siihen henkilökohtaisen vastauksen.  Kerran viikossa voit jutella nuorisotyöntekijän kanssa Pulmakulman kahdenkeskisessä chatissa.

Väestöliiton nettivastaanotto. Oma nettivastaanotto alle 20-vuotiaille. Voit varata ajan ja keskustella seksuaaliterveyden asiantuntijan kanssa epäselvästä tai mieltä askarruttavasta asiasta.

Nuortennetti. Mannerheimin lastensuojeluliiton ylläpitämä sivusto tarjoaa mahdollisuuden kahdenkeskiseen chattiin palvelun aukioloaikoina.

Sexpo-säätiön nettineuvontaan voit jättää kysymyksesi koskien seksuaalisuutta, tunteita tai ihmissuhteita. Kysymyksiin on mahdollista saada henkilökohtaisempi vastaus sähköpostitse.

E-talo.  Omat e-talot tytöille ja pojille. Kysy-vastaa–palsta, keskusteluryhmiä ja chat.  

Urpot.fi. Väestöliiton koordinoima vuorovaikutteinen tukipalvelu nuorten vanhemmille. Tietoa, tukea ja keskusteluja murrosiästä ja vanhemmuuden haasteista. 

Tietoa ja tukea eri elämäntilanteisiin

Nuortennetti. Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämät sivut sisältävät tietoa erilaisista nuoruuteen ja aikuistumiseen liittyvistä aiheista. Tietoa kattavasti esimerkiksi terveydestä, seksuaalisuudesta, ihmissuhteista ja tunteista.   

Väestöliiton nuorten sivut sisältää paljon tietoa koskien muun muassa tunteita, seksuaalisuutta, kasvua ja kehitystä.

Sexpo-säätiö. Ihmissuhteisiin ja seksuaaliterveyteen painottuvat sivut, joissa voit tutustua myös nuorten seksuaalioikeuksiin.

Seta - Seksuaalinen tasavertaisuus ry. Nuorten sivuilla tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta sekä seksuaalisesta tasa-arvosta. Tukea, neuvontaa ja vertaisryhmiä.   

Nyyti ry palvelee opiskelijoita elämänhallintaan ja itsetuntoon liittyvissä asioissa. Nyytillä on toimintaa sekä netissä että kasvokkain.

Nettiturvakoti. Ensi- ja turvakotien liiton sivusto, joka on tarkoitettu kaikille perheväkivallan osapuolille tarjoten sekä vertaistukea että ammattiapua.  

Etelän-SYLI ry. Syömishäiriöliiton Etelä-Suomen alueella toimiva yhdistyksen nettisivuilta löytyy tietoa syömishäiriötä sairastaville ja sitä epäileville sekä heidän läheisilleen.

Varjomaailma. A-klinikkasäätiön ylläpitämä, läheistensä alkoholinkäytöstä huolissaan oleville lapsille ja nuorille tarkoitettu sivusto.

Peluuri. Tietoa ja tukea peliriippuvaisille ja heidän läheisilleen.

Apua-opas. Helsingin Kompassi nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden ylläpitämä opas nuorille. Oppaaseen on koottu tietoa erilaisista auttamistahoista pääkaupunkiseudulla, netissä ja puhelimitse.

Lasten ja nuorten puhelimeen  numeroon 116 111 voit soittaa ilmaiseksi keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta vapaaehtoisen aikuisen kanssa.

Kuva © Ida Åstrand