Maailmalle

Vapaaehtoistyöhön Nepaliin? Kielikurssille Espanjaan? Opiskelemaan Australiaan?

Vaihtoehtoja kansainvälistymiseen on monia. Maailma on avoinna, mutta mahdollisuuksiin toki vaikuttavat oman mielenkiintosi lisäksi kielitaito, opinnot, työkokemus, budjetti ja ikä. Voit lähteä maailmalle joko järjestön avulla tai omatoimisesti. Etenkin jos lähdet matkaan omatoimisesti, tulee sinun varata riittävästi aikaa tiedonhakuun ja asioiden järjestämiseen.

Opiskeleminen ulkomailla on yksi vaihtoehto, jolloin voit joko suorittaa koko tutkinnon tai osan opinnoistasi opiskeluvaihdossa, lähteä työharjoitteluun tai kielikurssille. Töitä voit lähteä tekemään kesäksi tai pidemmäksi aikaa. Jos taas haluat nähdä maailmaa ja tehdä samalla jotain hyödyllistä, vapaaehtoistyöt tai työleirit voivat olla sinun juttusi. Matkustaminen, kuten interrail tai reppureissaaminen, on yleensä hauska tapa tutustua muihin maihin ja kulttuureihin.

Kansainvälistyä voit myös kotimaassa. Kysy, onko koulussasi tai opiskelupaikassasi kansainvälistä toimintaa. Vaihdossa oleviin nuoriin voit tutustua erilaisten järjestöjen kautta tai miksei perheesi voisi ruveta isäntäperheeksi. Joitakin tutkintoja on mahdollista suorittaa kokonaan englanninkielellä ja kielikursseja on tarjolla monista harvinaisemmistakin kielistä. Kansainvälistä toimintaa voit järjestää itse, esimerkiksi Youth in action – ohjelman tuella.

Kansainväliset leirit ja lyhyet nuorisovaihdot

4H vaihto-ohjelmat. Eripituisia nuorisovaihtoja 16-vuotiaasta alkaen, joko yksin tai ryhmässä.

Rotary nuorisovaihto. Leiri-, kesä- ja vuosivaihdot 15–20 –vuotiaille. 

CISV. Kansainväliset lasten- ja nuorten leirit, nuorisovaihdot ja erilaiset kansainväliset projektit. 

Kesälukiot. Kansainvälistä kokemusta ja kieliopintoja peruskoulun päättäville, lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville.

Opiskelu

Maailmalle - Kansainvälinen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n sivusto. Laaja-alaista tietoa opiskelusta, työharjoittelusta ja muista kansainvälisyysmahdollisuuksista ympäri maailmaa, maatieto-oppaita ja neuvontapalvelua.

Kilroy education. Yliopistotutkinnot ja opiskeluvaihdot ulkomailla, opintoneuvontaa ja apua hakuprosessissa.

Työskentely

EURES. Tietoa ETA - alueen työnhausta ja työpaikkoja, linkit muiden maiden työvoimahallinnon sivuihin.

Allianssin nuorisovaihto. Paljon eri vaihtoehtoja lähteä töihin ja vapaaehtoistöihin ympäri maailmaa. 

Nordjobb. Kesätöitä pohjoismaissa 18 - 28-vuotiaille.

Eur Au Pair. Au pair Eurooppa ja USA. 

Ultima Travel. Work & Travel Australia ja Uusi-Seelanti. Au pair USA ja Iso-Britannia. Työskentely ja työharjoitteluvaihtoehtoja Euroopassa.

Vapaaehtoistyö

Maailmanvaihto. Vapaaehtoistöitä ympäri maailmaa.

KVT Finland. Vapaaehtoistöitä ja työleirejä ympäri maailmaa.

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS

Kulttuurifestareiden järjestämistä Hollannissa? Eläintensuojelua Kreikassa?
Lastenkodissa auttamista Romaniassa? Kalusteiden kunnostamista Pohjois-Irlannissa?
Tai jotain ihan muuta, oma projekti?

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu on osa EU:n nuorisotoimintaohjelma Youth in Actionia, mikä tarjoaa mahdollisuuden 18–30-vuotiaille tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla 6-12 kuukautta. Vapaaehtoispalvelussa työkokemus karttuu ja kielitaito sekä vuorovaikutustaidot paranevat. Se on oiva tapa itsenäistyä ja tilaisuus pohtia tulevaisuudensuunnitelmia. Tehtävät eivät edellytä erityistä koulutusta tai kielitaitoa, eikä ohjelmasta koidu sinulle suuria kuluja.

Yllä esitetyt vaihtoehdot ovat vain esimerkkejä EVS-vapaaehtoispaikoista. Vastaanottavan vapaaehtoispaikan lisäksi tarvitset Suomesta lähettävän tahon, joka on tukenasi koko EVS-jakson ajan. Euroopan nuorisoportaalissa on tietokanta vapaaehtoispaikoista ja vastaanottavista ja lähettävistä organisaatioista.

Lue VeranKeean ja Anni-Siinan EVS-kokemuksista.

Matkustaminen

Kilroy travels matkatoimisto. Nuoriso- ja opiskelijalentoliput ympäri maailmaa, vinkkejä reissaamiseen ja tietoa opiskelusta sekä vapaaehtoistöistä ulkomailla.

Use-it tieto- ja palvelupisteet. Tietoa, vaihtoehtoisia karttoja ja muita palveluita Euroopan kaupungeissa nuorille matkustajille. 

Pallontallaajat. Suomalainen sivusto, josta löytyy vinkkejä ja linkkejä omatoimisille (budjetti)matkaajille.


Kysy Pulmakulmassa Maailmalle –asioista.