Hyvinvointi & terveys

Mietityttääkö oma keho, kasvu tai tunteet? Tiedätkö tarpeeksi  ehkäisystä, seksistä, tupakasta tai päihteistä? Miten parantaa mielen hyvinvointia?

© Ida ÅstrandAikuiseksi kasvamiseen liittyy suuria muutoksia niin kehossa kuin tunnepuolella. Joskus kehitykseen kuuluvat asiat hämmentävät tai mietityttävät. Itseä askarruttavista asioista voi ja kannattaa ottaa selvää.  Hyvä olo on monen arkisen tekijän summa. Tietyt tärkeät asiat muistamalla ja päivittäisillä valinnoilla omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa merkittävästi. Uni, ravinto, liikkuminen, harrastukset sekä ihmissuhteet ja tunteet vaikuttavat kaikki kehon ja mielen hyvinvointiin.

Kasvamisen myötä mielessä alkaa pyöriä uusia asioita ja esimerkiksi seurustelu ja seksi voivat tulla ajankohtaisiksi. Silloin on tärkeää pohtia, mihin itse on valmis ja miten haluaa omaa yksilöllistä seksuaalisuuttaan toteuttaa. Kavereiden puheista tai mediasta tulviva tieto voi välillä hämmentää tai olla liioiteltua. Siksi esimerkiksi omaa suhtautumista päihteisiin kannattaa miettiä ja punnita oikean tiedon valossa tai jutella luotettavalle aikuiselle.

Espoon kaupungin nuorille suunnattuja terveydenhuollon palveluita

Terveydenhoitajien yhteystiedot
Nuorisopoliklinikka
Terveysasemat
Suun terveydenhuolto
Kutsuntojen ennakkotarkastus (video)

Lastensuojelu

Kasvaminen, elämänhallinta ja elämäntavat

MLL:n Nuortennetti. Tukea arkeen ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Miten lisään hyvää oloa terveellisillä elämäntavoilla? Ruoka, uni, liikunta? Entä jos jännittää tai ärsyttää, uni ei tule tai rakkaus pistää pään pyörälle? Media ja pelaaminen.

Väestöliiton nuorten nettisivut. Tietoa seksuaaliterveydestä, kuten kehityksestä, ihmissuhteista, seksistä ja ehkäisymenetelmistä.

Nuorten mielenterveystalo. Mikä auttaa, jos väsyttää, stressaa, surettaa, pelottaa tai jännittää?

Ihmissuhteet ja seksuaalisuus

© Ida ÅstrandNuorten seksuaalioikeudet. Kaikilla nuorilla on oikeus toteuttaa yksilöllistä seksuaalisuuttaan riippumatta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntauksesta, ihonväristä tai terveydentilasta.

Sexpo-säätiön nuorten sivut. Kysy seksuaalisuudesta, seurustelusta ja seksistä. Voit myös käydä lukemassa aiemmin esitettyjä kysymyksiä vastauksineen.

Seta - Seksuaalinen tasavertaisuus ry. Nuorten sivuilla tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta sekä seksuaalisesta tasa-arvosta. Tukea, neuvontaa ja vertaisryhmiä. 

Ehkäisy ja seksitaudit

Ehkäisynetti. Monipuolista tietoa eri ehkäisymenetelmistä sekä laajemmin seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä, kuten gynekologilla käynnistä.  

Just wear it. HIV-tukikeskuksen ylläpitämältä sivustolta löytyy tietoa seksitaudeista ja turvaseksistä. Nettineuvonnassa voit kysyä asiantuntijoilta ehkäisystä ja seksistä.

Espoon terveysasemien ehkäisyneuvonta. Terveysasemien ehkäisyneuvoloista saat asiantuntevaa neuvontaa käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä sekä tietoa siitä, millaista ehkäisyä voit saada maksutta. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen (abortti) liittyvistä asioista.

Ravitsemus

Nuortenlinkki. Mitä energiajuomat ovat ja miten ne vaikuttavat? Mitä riskejä energiajuomien käyttöön liittyy ja miten niitä voi vähentää?  

Vegaaniliitto. Noudatatko tai oletko harkinnut kasvisruokavaliota? Täältä löydät tärkeää tietoa monipuolisen ja täysipainoisen kasvisruokavalion koostamiseksi. 

Päihteet

Espoon terveyspalvelut > Päihteet

Nuortenlinkki. Elämänhallintaa vahvistavalla sivustolla keskeisiä aiheita ovat päihteet ja päihteettömyys, riippuvuudet, pelaaminen, netinkäyttö sekä mielenterveys. Sivuilta löydät tietoa, tietovisoja ja testejä sekä voit keskustella ja jakaa kokemuksia muiden nuorten kanssa. 

MLL:n Nuortennetti. Jäänkö porukan ulkopuolelle, jos en juo? Miksi alkoholi on kielletty alle 18-vuotiailta? Meinaako kaverilta karata mopo käsistä?

Kännikapina. Mitkä alkoholinkäyttöön liittyvät uskomukset ovat totta ja mitkä vain myyttejä? Voiko hauskaa olla selvin päin?

YAD Youth Against Drugs eli ehkäisevän huumetyön yhdistys. Kattavaa tietoa huumausaineista tiedostavalla, hauskalla ja kriittisellä otteella.

Tupakka ja nuuska


Röökikroppa.fi. Näe konkreettisesti, miten tupakointi vaikuttaa ihmiseen. Voit vertailla tupakoijan ja ei-tupakoijan eroja. 

Fressis. Näkökulmia tupakointiin ja nuuskaan Suomen Syöpäyhdistyksen ylläpitämällä sivustolla. Julkkisten ajatuksia polttamisesta, riippuvuustesti ja apua lopettamiseen.

Lopettajan opas. Sympaattinen ja oivaltava opas tupakoinnin lopettamiseen (pdf).

Stumppi. Vertaistukea tupakoinnin lopettajalle. Neuvontapuhelin, chat ja lopettajien blogeja.

Pökäle huulessa? Nuuskatietoa, kysymyksiä ja vastauksia.

Kysy Pulmakulmassa hyvinvoinnista ja terveydestä.

Kuvat © Ida Åstrand