Asuminen ja talous

Mistä asunto, kun on aika muuttaa omaan kotiin? Mitkä ovat vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet? Miten pitää raha-asiat reilassa? 

Omaan kotiin muuttaminen on iso päätös. Muuttamisesta seuraava vapaus saattaa houkutella. Mieti silti ennen muuttoa, miten rahoitat asumisen ja oletko valmis ottamaan vastuun kotitöiden tekemisestä.

Vuokra-asuntoja tarjoavat useat eri tahot. Opiskelijana asuntoa voi hakea opiskelija-asuntosäätiöiltä. Yksityiset vuokra-asuntomarkkinat ovat yleensä nopein tapa saada vuokra-asunto, tällöin kuitenkin vuokrat ovat yleensä kalliimpia. Sopivan asunnon löytäminen vaatii aikaa ja aktiivisuutta, joten ole ajoissa liikkeellä. Muista tehdä vuokrasopimus kirjallisesti ja lukea se huolellisesti ennen allekirjoittamista. Muuttajan muistilistaan on kerätty muuttoon liittyviä käytännön asioita, jotka on hyvä muistaa.

Oman talouden hallinta on tulojen ja menojen yhteensovittamista, jonka oppii vain harjoittelemalla. Pikavipin helppouteen ei kannata sortua, sillä niiden todellinen vuosikorko on todella suuri verrattuna muihin lainoihin. Älä jää yksin, jos joudut pulmatilanteeseen raha-asioissa.

Mistä vuokra-asunto?

Asuminen.fi. Sivuille on koottu kattavasti julkisten ja yksityisten tahojen asumiseen liittyviä linkkejä.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö. Hoas vuokraa asuntoja pääkaupunkiseudulla opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Opiskelupaikan tulee olla Helsingin, Espoon, Vantaan tai Kauniaisten alueella. Asuntoa voit hakea heti, kun opiskelupaikkasi on varmistunut. Yksin voit hakea solua tai pienkaksiota.

Opiskelija-asuntosäätiöt. Sivuilta löytyvät opiskelija-asunnot paikkakunnittain.

Opiskelijoiden vuokravälitys. Yritys välittää yksityisiä vuokra-asuntoja opiskelijoille ja työssäkäyville.

Espoon nuorisoasunnot. Vuokra-asuntoja alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille. Etusijalla asuntojonossa ovat ensimmäiseen asuntoon muuttavat alle 25-vuotiaat ja asunnottomat nuoret.

Nuorisosäätiö. Vuokra-asuntoja 18–30 -vuotiaille työssäkäyville ja työelämään hakeutuville nuorille. Espoossa on neljä asuntokohdetta Nuorisosäätiöllä.

Espoon Asunnot. Espoon kaupungin vuokra-asuntoja.  Asukasvalinnan perusteena ovat asunnontarve, varallisuus ja tulot.

Oranssi ry. Oranssin asuntotoiminta tarjoaa ympäristön huomioonottavaa ja yhteisöllistä asumista 15–25 -vuotiaille nuorille ja perheille Helsingissä viidessä talokohteessa.

Asuntohelppi. Sivuilta löytyy paljon asuntoilmoituksia ympäri Suomea. Asuntohelppiin voi jättää oman ilmoituksen maksutta.

Kimppakämppä.fi. Sivustolta voit löytää vuokra-asuntoja sekä kämppäkavereita. Voit selailla ilmoituksia ja asuntoja tai rekisteröitymällä jättää oman ilmoituksesi.

Perustietoa ja vinkkejä asumiseen

Asumisen tuet. Asumiseen on mahdollista saada yleistä asumistukea, opintotuen asumislisää tai asepalvelusta suorittaessa sotilasavustuksen asumisavustusta. Kelan sivuilta voit laskea tuen määrän ja hakea sitä.

Asumisen ABC. Kattavilta sivuilta löydät tietoa asunnon hankinnasta, asumiseen liittyvistä raha-asioista ja vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Sivuilta löytyvällä budjettilaskurilla voit kätevästi laskea yhteen menosi ja tulosi.

Muuttoilmoitus. Sivuilta voit tehdä muuttoilmoituksen sekä Väestörekisterikeskukseen että Postiin. Tee muuttoilmoitus hyvissä ajoin ennen muuttoa, jotta saat postisi heti oikeaan osoitteeseen

Marttaliitto. Vinkkejä ruuanlaittoon, kodinhoitoon ja talouden hallintaan.

Muuttajan muistilista. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon muuttaessa uuteen kotiin? Tarkista lista.

Talous hallintaan

Kuluttajaliitto . Kuluttajaliiton ylläpitämiltä sivuilta löytyy tietoa esimerkiksi verkkokauppojen säännöistä.

Korttiturvallisuus. Ohjeita ja vinkkejä turvalliseen kortin käsittelyyn. Esimerkiksi mitä tehdä, jos kortti katoaa.

Kalliit kulissit. Tietoa liittyen säästämiseen, maksuvälineisiin ja lainanottoon sekä pelata nettipeliä Petskun rahankäytöstä.

Maksut myöhässä. Mitä tehdä, jos saat kirjeen perintätoimistosta.

Espoon kaupungin talous- ja velkaneuvonta. Jos tarvitset apua maksu- tai velkaongelmien hoidossa, ota yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan. 

Velkalinja ja chat. Takuu-Säätiön velkalinjaan voi soittaa kaikkialta Suomesta maksutta ja keskustella nimettömänä omista tai läheisen rahahuolista.

Kysy Pulmakulmassa asumiseen ja taloudenhallintaan liittyvistä asioista.