Espoon kaupunginmuseon kokoelmat karttuivat

4.4.2017 klo 9.23

Espoon kaupunginmuseon kokoelmien esineitä

Espoon kaupunginmuseo on ottanut kuluvana vuonna kokoelmiinsa useita mielenkiintoisia esineitä. Museon kokoelmapolitiikassa määritellään, mitä museokokoelmaan otetaan. Kaupunginmuseo ottaa kokoelmiinsa sellaista kulttuurihistoriallista aineistoa (esineet, valokuvat, julkaisut ja arkistomateriaali), joka antaa monipuolisen kuvan Espoon historiasta.

Espoon teollisuushistorian vanhimmat yritykset kuten Kerassa toiminut Kera Oy, Kauklahden lasitehdas, Soukanniemen puusepänteollisuus jne. historioineen ja tuotteineen ovat tärkeitä tallentamisen kohteita. Museo sai lahjoituksena Grankullan Saviteollisuus Oy: n (vuodesta 1936 Kera) valmistaman maljakon ja koristekannun. Museon kokoelmiin kuuluu noin 1500 eriaikaista Kera Oy:n tuotetta.

Museon kokoelmiin tallennetaan myös nykypäivän espoolaista teollisuutta kuten peliteollisuutta tuotteineen. Kokoelmiin on esimerkiksi otettu vuonna 1995 perustetun Remedy Entertainment Oy:n tuotteita. Remedy on espoolainen videopelejä kehittävä yritys,  joka tunnetaan Max Payne- ja Alan Wake -peleistään.

Espoon kaupunginmuseo on vuodesta 2013 alkaen ollut mukana valtakunnallisessa ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:ssa ja sitoutunut tallentamaan digitaalisen peliteollisuuden tuotteita sekä saaristolaiselämään liittyvää aineistoa.

Espoon kaupunkiorganisaation historiaan liittyvän aineiston tallentaminen on luonnollisesti myös tärkeä osa kokoelmien kartuttamisessa. Puolarmetsän sairaalan lopettaminen toi monenlaista aineistoa kokoelmiin kuten Ilmari Lehtisen 1990-luvulla viriketoimintaryhmässä veistämät kolmisenkymmentä lintua. Lintuihin on kirjoitettu linnun suomalainen ja tieteellinen nimi sekä veistovuosi. Kuvassa oleva lintu on vuonna 1996 veistetty töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus)

Pirkko Sillanpää,
Kokoelmapäällikkö

Kuva: Janica Hyvönen