Kokoelman helmiä KAMUssa: Backbyssä katettiin kansainvälisesti.

8.8.2017 klo 17.21
Bacbyn kartanossa käytössä ollutta lasistoa

Espoon kaupunginmuseo sai kuluvana kesänä merkittävän espoolaiseen kartanokulttuuriin liittyvän lahjoituksen. Lahjoittajina olivat Backbyn kartanossa 1900-luvun alkupuolella syntyneet ja asuneet Thelma ja Kaarlo von Freymann. Lahjoitetut esineet ovat esillä KAMUssa 1.10. asti.

Backbyn kartanon vaiheikas historia alkoi jo 1600-luvulla, jolloin kylän itsenäiset, 1500-luvulta olemassa olleet neljä tilaa yhdistettiin yhdeksi tilaksi. Backbyn kartano on vuosisatojen saatossa ollut monien sukujen omistuksessa. Vuonna 1918 insinööri Ernst Felix von Freymann (1881–1958) osti tilan. Hän solmi avioliiton Ebba-Margareta de Persin (1907-1995) kanssa vuonna 1929 ja Ebba muutti Backbyn kartanoon samana vuonna. Freymannin perheeseen syntyi kaksi lasta, Thelma Kyllikki Elisabeth (1932) ja Kaarlo Rudolf (1935). Perheen oli kuitenkin lähdettävä Suomesta vuonna 1944, koska Neuvostoliitto vaati Ernst von Freymannin luovuttamista. Perhe muutti Lüneburgiin Saksaan.

Lahjoittajat ovat koonneet lahjoittamansa esineistön siten, että kaupunginmuseo voi tehdä kartanoelämää esittelevän kahden hengen kattauksen. Lahjoituksen lasisto kuului aluneperin Ebban vanhemmille, itävaltalaiselle markiisi Carlo de Persille ja ruotsalaiselle Karin Gillbladille. 1900-luvun alussa he tilasivat lasiston kuuluisasta  itävaltalaisesta Lobmeyrin lasitehtaasta.Ebba sai lasiston myötäjäislahjana vanhemmiltaan. Posliinista valmistetut kultareunaiset ja kukka-aihein koristellut lautaset oli tilattu Ranskassa toimineelta Limogesin posliinitehtaalta 1890-luvulla. Lahjoitukseen kuuluu myös lautasliinoja, jotka on nimikoitu kirjaimin EP ( Ebba-Margareta de Pers), pöytäliina ja ruokailuvälineet.