Jääkarhun valtakunta - kuinka kauan?

Kari Auvisen luontovalokuvat Huippuvuorilta vievät arktiseen luontoon, jossa ilmaston lämpeneminen näkyy nopeammin kuin missään muualla maapallolla. Luontoelämysten lisäksi näyttelystä saa matkaan myös vinkkejä ilmastovaikutustensa hillitsemiseen. Näyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 15.3.-7.5.2017.

Kari Auvinen teki kesäkuussa 2016 kuvausmatkan Huippuvuorille ja pääsi ikuistamaan arktisen luonnon vaikuttavia maisemia, lintuja ja suuria nisäkkäitä, kuten jääkarhuja ja mursuja. Kuvauskohteille mentiin pienellä laivalla ja kumiveneellä. Auvinen pääsi myös todistamaan jäätikön reunan romahtelua. Kesäinen jääpeite onkin pienentynyt alueella voimakkaasti vaikeuttaen mm. jääkarhun ravinnonsaantia.

Vanha urosjääkarhu Huippuvuorilla

Vuonna 2016 Huippuvuorten saariryhmän keskilämpötilan läheni nollaa ensimmäisen kerran koko 100 vuoden mittaushistorian aikana. Yleensä saariryhmän vuotuinen keskilämpötila on ollut - 6 asteen tienoilla. Ilmasto lämpenee siis alueella hurjaa vahtia. Edellinen lämpöennätys oli -1,8 astetta vuodelta 2006.

Arktisen alueen lämpeneminen näkyy pohjoisen luonnossa jo nyt, mutta pidemmällä aikavälillä myös etelämpänä, kun meren pinta nousee jäämassojen sulaessa. Vapaan vedenpinnan lisääntyminen kiihdyttää sulamista edelleen, sillä lämpö imeytyy tummaan veteen eikä heijastu pois kuten vaaleasta jääpinnasta.

Ilmaston lämpeneminen on suorassa suhteessa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden jatkuvaan kasvuun. Viime vuoden lopulla voimaan tulleessa Pariisin ilmastosopimuksessa valtiot ovat sopineet tavoitteista hiilioksidipäästöjen pienentämiseksi. Monet toimista toteutetaan kuntatasolla. Tänä keväänä pääset siis vaikuttamaan ilmastonmuutokseen myös äänestämällä. Omilla arjen valinnoillasi voit vaikuttaa joka päivä. Näyttelystä saat tietoa miten.

Villa Elfvikin luontotalo on avoinna maaliskuussa ma-pe klo 9-15 ja su klo 10–16. Huhtikuussa siirrytään kesäaikaan, joten 1.4. alkaen talo on avoinna ma-pe klo 9-16 ja la-su klo 10–16, pääsiäispyhinä klo 10–16. Café Elfvik on avoinna viikonloppuisin ja pyhinä talon aukioloaikoina. Tervetuloa!

Tiedot ja sijainti

Aika

ke 15.3.2017 klo 9.00 - su 7.5.2017 klo 16.00

Paikka

Villa Elfvikin luontotalo

Elfvikintie 4

Yhteystiedot

09 816 54400

villaelfvik@espoo.fi

Hinta

Vapaa pääsy.