Ympäristö ja luonto

Espoossa on suureksi kaupungiksi poikkeuksellisen paljon luontoa. Lähes 60 prosenttia eli 
18 700 hehtaaria Espoon maa-alasta on metsiä, joita elävöittävät avokalliot ja suot. Suojeltua metsä- ja suoalaa on noin 3 200 hehtaaria, mukaan lukien Nuuksion kansallispuisto, ja luonnonsuojelualueita on yhteensä 82. Eteläistä Espoota leimaa merialue monimuotoisine rannikkoineen ja saaristoineen. Myös sisävesien kirjo on runsasta: Järvien ja jokien lisäksi löytyy puroja ja lähteitä. 

Tärkeä osa luonnon- ja ympäristönsuojelua on myös erilaisten ympäristökuormitusta koskevien lupien antaminen ja näiden lupien valvonta sekä kaupungin pitkäaikainen ilmastotyö. Lisäksi Villa Elfvikin luontotalossa järjestetään retkiä ja tapahtumia sekä esitellään Espoon luontoa pysyvän näyttelyn ja erilaisia luonto- ja ympäristöteemoja vaihtuvien näyttelyiden avulla. Villa Elfvikissä toimii myös luontokoulu.

Ympäristökeskus on ympäristön- ja luonnonsuojelun kunnallinen viranomainen Espoossa, mutta ympäristökeskuksen lisäksi ympäristötyötä tehdään myös monissa muissa kaupungin yksiköissä. Lisäksi ympäristöasioista Espoossa päättää luottamushenkilöistä koottu ympäristölautakunta, joka kokoontuu noin kerran kuussa.

Espoo edustaa kuntasektoria YK:n korkean tason foorumissa New Yorkissa 18.–20.7.2016 15.7.2016
Espoon kaupungin Kestävä kehitys -ohjelman puheenjohtaja Sirpa Hertell osallistuu YK:n kestävän kehityksen korkean tason foorumiin heinäkuun puolivälissä. Hertell matkustaa New Yorkiin ministeri Tiilikaisen johtamassa Suomen delegaatiossa.
Jokainen voi seurata lähivesistönsä tilaa: mittauslaite valmistuu helposti ämpärin kannesta 1.7.2016
Vapaaehtoinen vesistöseuranta täydentää viranomaisten seurantaa ja antaa arvokasta tietoa vesistöjen tilasta. Ajantasaisten tietojen avulla osataan aloittaa hoitotoimet ajoissa sekä pystytään keräämään tietoa kunnostusten vaikutuksista ja riittävyydestä. Oman lähivesistön tilaa voi helposti seurata näkösyvyysmittausten avulla. Espoon ympäristökeskus haastaakin kaikki seuraamaan oman lähivesistön tilaa sekä ilmoittamaan seurannan havainnoista.

Uutiset

RSS

Tapahtumat

RSS
 • Villa Elfvikin keijukoulu
  31.7.2016 klo 10.30
  Koko perheen luontoretkellä kuljetaan lasten ehdoilla. Tämä retki sopii myös lastenvaunujen kanssa kulkeville.
 • Osallistu luonnon monimuotoisuuden ylläpitoon ja tule niittytalkoisiin 6.8.2016. Talkoolaisille tarjotaan keittolounas ja kahvit Villa Elfvikissä. Ilmoittaudu mukaan koko perheen voimin!
 • Mäyrän metsän satuhetki
  6.8.2016 klo 11.00
  Opas lukee satuja Villa Elfvikin luontotalon Mäyrän metsässä aina kuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vapaa pääsy. Tervetuloa kaikki lapset ja lapsenmieliset!
Julkaistu 14.12.2011 klo 13.13 , päivitetty 19.5.2016 klo 9.46

Aihealue:
 • Ilmastonmuutos, 
 • Kestävä kehitys, 
 • Luonnonsuojelu, 
 • Luonto, 
 • Ympäristönsuojelu, 
 • Ympäristönvalvonta, 
 • Ympäristö