Ympäristö ja luonto

Espoossa on suureksi kaupungiksi poikkeuksellisen paljon luontoa. Lähes 60 prosenttia eli 
18 700 hehtaaria Espoon maa-alasta on metsiä, joita elävöittävät avokalliot ja suot. Suojeltua metsä- ja suoalaa on noin 3 200 hehtaaria, mukaan lukien Nuuksion kansallispuisto, ja luonnonsuojelualueita on yhteensä 82. Eteläistä Espoota leimaa merialue monimuotoisine rannikkoineen ja saaristoineen. Myös sisävesien kirjo on runsasta: Järvien ja jokien lisäksi löytyy puroja ja lähteitä. 

Tärkeä osa luonnon- ja ympäristönsuojelua on myös erilaisten ympäristökuormitusta koskevien lupien antaminen ja näiden lupien valvonta sekä kaupungin pitkäaikainen ilmastotyö. Lisäksi Villa Elfvikin luontotalossa järjestetään retkiä ja tapahtumia sekä esitellään Espoon luontoa pysyvän näyttelyn ja erilaisia luonto- ja ympäristöteemoja vaihtuvien näyttelyiden avulla. Villa Elfvikissä toimii myös luontokoulu.

Ympäristökeskus on ympäristön- ja luonnonsuojelun kunnallinen viranomainen Espoossa, mutta ympäristökeskuksen lisäksi ympäristötyötä tehdään myös monissa muissa kaupungin yksiköissä. Lisäksi ympäristöasioista Espoossa päättää luottamushenkilöistä koottu ympäristölautakunta, joka kokoontuu noin kerran kuussa.

Sinivalkoinen kukkaloisto valtaa Espoon Suomi 100 -juhlavuonna 16.9.2016
Ensi keväänä Espoossa kukkii yhteensä yli 200 000 sipulikukkaa Suomen 100 -juhlavuoden kunniaksi. Kukkia istutetaan sinivalkoisissa väreissä ympäri Espoota.
Barents - Luonto ei tunne rajoja 31.8.2016 klo 9.00
Lintujen muuttoaikaan Espoon Laajalahden kosteikolla levähtää ja ruokailee lukuisia Barentsin alueella pesiviä lintulajeja; kahlaajia, haukkoja ja hanhia. Valokuvanäyttely vie näiden lajien uhattuihin elinympäristöihin ja tekee tutuksi arvokkaan pohjoisen luonnon kauneutta. Näyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 31.8. - 16.10.2016

Uutiset

RSS
 • Työmatkailijat muodostavat suurimman yhtenäisen matkaryhmän. Espoossa työmatkoja kuljetaan jalan, pyörällä, joukkoliikenteellä ja henkilöautoilla, mutta mitkä ovat niiden prosenttiosuudet? Entä tiesitkö, että kestävien kulkutapojen kasvu on ollut asukasmäärän kasvua suurempi? Se ja paljon muuta kiinnostavaa ja herättävää tietoa liikenteestä on nyt julkaistu.
 • Liiteri on arkea helpottavien uusien palveluiden kokeilupilotti, joka starttaa syksyllä Helsingissä ja myöhemmin Espoossa. Kiertotalouspalveluita kuluttajille tarjoava kokeilu on ensin virtualisoitu rautakauppa, jossa kodin töissä tarvittavia työvälineitä voi vuokrata netistä ja noutaa ympärivuorokautisesti käytössä olevasta Liiteri-kontista.
 • Suvelan asukaspuisto on saanut uuden ilmeen kesäisen kunnostuksen jälkeen. Kaupungin delegaatio lahjoitti uudistuneeseen asukaspuistoon leikkivälineitä, pyöriä ja potkulautoja, viikonlopun Suvelan basaari -tapahtumassa.
 • Espoo ottaa päättäjät ja kansalaisjärjestöt mukaan pohtimaan, kuinka kaupungin luontoa tulisi hoitaa tulevaisuudessa. Kaupungin luonnonhoidon toimintamallia kehitetään yhteistyössä kolmessa eri työpajassa.
 • Rajun sateen aiheuttama tulva koetteli Espoota sunnuntaina. Kaupunki teki tulvatorjunnassa yhteistyötä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja vapaapalokunnan kanssa. Maanantaina liikenne pääsi jo kulkemaan normaalisti.

Tapahtumat

RSS
 • Sieninäyttely
  25.9.2016 klo 10.00
  Tervetuloa tutustumaan sienten maailmaan!

 • Villa Elfvikin keijukoulu
  25.9.2016 klo 10.30
  Koko perheen luontoretkellä kuljetaan lasten ehdoilla. Tämä retki sopii myös lastenvaunujen kanssa kulkeville.
 • Tule katsomaan ja kuulemaan, miten maalämpöön siirtyminen tapahtui Villa Elfvikin luontotalossa. Saat myös tietoa, mitä pitää huomioda, jos haluat omakotitalossasi siirtyä tähän ilmastoystävälliseen lämmitysmuotoon.
Julkaistu 14.12.2011 klo 13.13 , päivitetty 19.5.2016 klo 9.46

Aihealue:
 • Ilmastonmuutos, 
 • Kestävä kehitys, 
 • Luonnonsuojelu, 
 • Luonto, 
 • Ympäristönsuojelu, 
 • Ympäristönvalvonta, 
 • Ympäristö