Nimistö

Nimistö on paitsi koko osoitejärjestelmämme perusta, myös tärkeä osa kaupunkikuvaa ja sen symbolisten merkitysten luoja. Siksi nimistölle asetetaan myös erilaisia vaatimuksia ja toiveita.

Kohde tulee voida paikantaa nimistön avulla niin, että esimerkiksi hälytysajoneuvo löytää tiensä helposti perille. Sopivasti joukosta erottuva ja käytössä toimiva osoite on osa asukkaiden arkea.

Nimistönsuunnittelun tavoitteena on myös kiinnittää nimi itse paikkaan ja sen perinteeseen. Näin rakennetaan omaleimaista kaupunkikulttuuria ja alueellista imagoa unohtamatta vuosisatojen aikana espoolaisten käytössä syntynyttä perinteistä paikannimistöä.

Näillä sivuilla pääset tutustumaan Espoon paikannimistöön ja sen suunnitteluun.

Nimitietoa alueittain on tietopankki kaikille espoolaisista nimistä kiinnostuneille. Siellä voit tutustua paitsi yksittäisiin nimiin, myös laajempiin nimikokonaisuuksiin alueittain.

Nimistönsuunnittelu-otsikon alta löydät kirjoituksia käytännön nimistönsuunnittelun haasteista ja mahdollisuuksista Espoossa.

Näkökulmia nimistöön tarjoaa tietoa esimerkiksi slanginimistä ja kaupallisista nimistä Espoossa sekä virikkeitä paikannimistöstä kiinnostuneille.


Nimet suurennuslasin alla 29.9.2016
Harva meistä tietää, että Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen kammioissa haalitaan joka päivä kasaan todisteita ja johtolankoja kinkkisten mysteerien ratkaisemiseksi. Uusia tapauksia ilmaantuu tutkintaan tasaiseen tahtiin, vanhoja kaivellaan esiin pölyn kuorruttamista mapeista ja oikaisuvaatimuksia esitetään jopa vuosikymmeniä vanhoihin rike-epäilyihin. Tutkijat selaavat arkistoja, käyvät läpi tutkimusaineistoa, jopa haastattelevat asianosaisia ja vierailevat tapahtumapaikoilla.
Vuoritonttu kasvaa Riihitontun kanssa 13.9.2016
Kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli Vuoritontun asemakaavoituksen tavoitteita ja lähtökohtia keskiviikkona 14.9. Vuoritontun kaava-alue sijaitsee Tontunmäessä. Tällä hetkellä alue on aidattu ja siellä on 1960-80-luvuilla rakennettuja toimitiloja, joiden käyttö on vähentynyt. Alueen loistava sijainti metroaseman läheisyydessä halutaan hyödyntää asumisen kortteleiksi ja uudistaa jo ikääntynyttä rakennuskantaa.

Uutiset

RSS
  • Sepetlahden suurkorttelin tuntumassa on ollut torppa nimeltä Sepettorpet. Kadunnimi Sepet-torppa – Sepettorpet tulee torpannimestä. Katuosuus oli aiemmin osa Sepetlahdentietä, mutta sai oman nimen 1990, koska ajoyhteys katkaistiin.
  • Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksiä 18.10.


  • Matinkylän asuinalueen eteläosassa oli aiemmin käytössä kadunnimi Meriojantie. Nimi poistettiin käytöstä, kun koko katuverkkoa muutettiin monin tavoin 1970-luvun alkupuolella. Matinkyläntien länsipuolelle jäänyt Meriojantien pääosa sai nimen Sepetlahdentie – Sepetviksvägen. Nimi perustuu perinteiseen lahdennimeen Sepetviken.
  • Matinkylän eteläosassa katuverkko muuttui suuresti 1970-luvun alkupuolella. Aiempi Meriojantien koillispää jäi uuden pääkadun, Matinkyläntien, itäpuolelle. Sen takia nimistötoimikunta katsoi parhaaksi antaa sille oman nimen. Nimeksi tuli Antinkuja – Andersgränden. Nimi kuuluu laajaan etunimiaiheisten kaavanimien joukkoon. Nimeä ei siis annettu kenenkään tietyn Antti- tai Anders-nimisen henkilön muistonimeksi.
  • Kaavamuutos mahdollistaa 1970-luvun asuinkerrostalokorttelin uudistamisen vastaamaan tämän päivän asuntosuunnittelua. Korttelin maankäytön suunnittelusta on vastannut Avanto Arkkitehdit Oy.
Julkaistu 20.1.2012 klo 16.58 , päivitetty 5.9.2016 klo 16.57